Egyéni Agilitás: a hiányzó láncszem a sikeres szervezeti agilitáshoz

Az Egyéni Agilitás (Personal Agility, PA) egy friss, egyszerű és gyakorlatias módszer a munkád és magánéleted kézben tartására. Ha cégvezetőként sikerül elsajátítanod ezt a módszert, akkor megtetted az agilis szervezet kialakításához vezető első és legfontosabb lépést.

 

A szerző a svájci Halkeon Agile Consulting társalapító-tulajdonosaként KKV cégvezetőket segít innovatív, tetterős, nemzetközi szinten is versenyképes szervezeteket létrehozni.

 

Sailing ship at sea

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Lucius Annaeus Seneca)

 

 

Válassz mérget!

Vállalkozóként vagy cégvezérként az életed nagy valószínűséggel minimum hektikus, de inkább kaotikus. Nem, nem arról van szó, hogy látatlanban értékelem a képességeidet vagy teljesítményedet, és megbántatni sem áll szándékomban. De lássuk be: jó eséllyel sokkal több a tennivalód, mint amennyi egy egészséges munkanapba belefér [1]. Abban a reményben tehát, hogy ezen változtass – saját magad miatt és a cég érdekében is – hagyod magad meggyőzni, hogy a megoldást az agilitás jelenti.

 

És ez jó eséllyel így is van. Azonban a teljes szervezet nem fog csettintésre agilissá válni. Az agilitás sokkal inkább szól a szervezeti kultúra megújításáról, mintsem módszertani váltásról. Ahhoz, hogy ez a kulturális változás mélyen beépüljön a szervezetbe, időre és türelemre van szükség. Ez az a pont, ahol a céged könnyen a sikertelen szervezeti átalakítás iskolapéldájává válhat. Mivel szeretnéd a változás eredményét minél hamarabb learatni, ezért túl gyorsan akarod a céget agilissá tenni. Az átalakítás annak nagysága és tempója miatt nagy valószínűséggel zátonyra fog futni és a romok eltakarítása is további erőfeszítéseket fog igényelni. Ezzel az amúgy is eseménydús életed csak még tovább bonyolódik; te pedig gazdagabb leszel egy hasznos, de nagyon költséges tapasztalattal.

 

A jó hír, hogy van mód arra, hogy ettől a költséges tapasztalattól megkíméld magad.

 

Úgy hívják: Egyéni Agilitás.

 

 

Egyszemélyes show – Egyéni Agilitás

Az Egyéni Agilitás egyszerű keretet biztosít ahhoz, hogy többet foglalkozz azzal, aminek valóban van jelentősége és látható eredménye. Használata biztosítja, hogy rendszeres időközönként megállj, elgondolkozz és választ találj a valóban nehéz kérdésekre. Arra, hogy mik a céljaid, merről jössz és hogy valóban a helyes irányba tartasz-e. Ez biztosítja, hogy oda nyúlj, ahová kell és ne tégy fölösleges, vagy rosszabb esetben a céljaiddal ellentétes erőfeszítéseket [2].

 

A módszer a legproduktívabb agilis csapatok több évtizedes tapasztalataira épít, az általuk felfedezett munkamódszereket az egyéni élet igényeire formálva. Ez teszi lehetővé, hogy reálisan és flexibilisen tervezz, és tudatosan, lépésről lépésre haladva elérd a céljaidat úgy a szakmai, mint a magánéletedben. Segít abban is, hogy elkerüld a „sürgősség-csapdát”: ha az életben minden teendőd – látszólag – sürgős, könnyen szem elől veszítheted a valóban fontos dolgokat.

 

 

Az egyénitől a szervezeti agilitásig

Cégvezetőként van egy másik, nagyon hasznos aspektusa is az Egyéni Agilitásnak: a szervezeti agilitás éles próbájaként szolgál.

 

Ahogy fentebb említettem, sok cég ott bukik el az agilissá válás útján, hogy túl nagyban kezdik az átállást. Jó dolog nagyban gondolkodni, de kezdeni kicsiben kell. A legkisebb egység, melyen kísérletezhetsz, saját magad vagy. Az Egyéni Agilitás elveit és gyakorlatát alkalmazva első kézből származó tapasztalatokat szerzel az agilitásról. Ha kiderül, hogy az agilitás nem illik hozzád vagy a cégedhez, sok évnyi romeltakarítást spóroltál meg. Azonban ha ráérzel a dologra, ezzel az új, praktikus tudással felvértezve nem csak egyszerű bámészkodó leszel, amikor eljön a szervezeti megvalósítás ideje, hanem jó példával elől járva fogod hitelesen képviselni a változást. Ne csak beszélj, mutasd is meg!

 

Jó hír, hogy a kezdéshez nincs szükség több hónapos előkészítésre, végeláthatatlan megbeszélésekre. Már holnap elkezdheted. Magad választotta tempóban és mértékben tesztelheted az agilitás gondolkodásmódját és eszköztárát. Ezáltal válik nagyon is kézzelfoghatóvá, hogy melyik a helyes megközelítés a szervezeti agilitást illetően: a mindenhol egyszerre, vagy a fokozatos bevezetés.

 

Az Egyéni Agilitással több legyet ütsz egy csapásra: miközben jobban megismered önmagad és még tudatosabban éled a mindennapjaid, egyszerre a vállalati agilitás demó verzióját is elindítod. Mindezt úgy, hogy közben még a stressz-szinted is csökken. Túl jól hangzik? Ne higgy nekem – próbáld ki!

Cégünk, a Halkeon Agile Consulting, a floridai központú Personal Agility Institute-tal (Egyéni Agilitás Intézet) és a zürichi székhelyű Saat Network-kel közvetlenül együttműködve gőzerővel dolgozik azon, hogy az Egyéni Agilitást Magyarországon, magyar nyelven is elérhetővé tegye. Ha vállalkozó vagy cégvezető vagy, és szeretnél profitálni a munkánkból, íratkozz fel a hírlevelünkre!

 

Megjegyzés: Nem hiszünk a spam-elésben, sem a rendszeres hírlevelekben, úgyhogy csak akkor fogunk e-mailt küldeni, ha releváns információnk van a Téged érdeklő témákról.

Hivatkozások (angol nyelven)

[1] Mark Tutton, Why being a CEO ‘should come with a health warning’, CNN, 2010

[2] Peter Stevens, Maria Matarelli, Guide to Personal Agility, 2017, p. 4.

No Comments

Post a Comment